Derya büyüktür herkes kabı kadar alır
TÜRKİYE'DE ÇÖLYAK FEDERASYONU KURULDU,

Türkiye’de Çölyak teşhisi alan kişilerin sosyal haklarını daha güçlü ve kurumsal bir yapı ile savunmak üzere ÇÖLYAK FEDERASYONU kuruldu.

Glutensiz Hayat Derneği olarak yapılması gereken tüm çalışmalarda üzerimize düşen görevleri almak üzere hazırız.

Çölyak Federasyonunun çölyak camiasına hayırlı olmasını diliyor. Hedeflenen tüm projelerin başarılı sonuçlarla tamamlanmasını diliyoruz.

Atılan yeni adımda tüm kişi ve kuruluşların ve özellikle çölyaklı kişilerin desteğini rica ediyoruz.

Glutensiz Hayat Derneği

ÇÖLYAK FEDERASYONU tarafından kaleme alınan basın açıklamasını aşağıda bulabilirsiniz.

Sevgili Çölyaklı Dostlarımız,

Manisa'da çölyak dernekleri olarak başlattığımız farkındalık ve savunuculuk fikri yapılan çalışmalarla TBMM de Çölyak Araştırma Komisyonu kurulmasına vesile oldu. Komisyonda TBMM tarihinde bir ilk başarılarak, derneklerimizin de temsili sağlandı. Aylarca süren maratonda dernek başkanlarımız tüm toplantılara dönüşümlü olarak katılım sağladı. TBMM Çölyak Komisyon üyesi milletvekillerimizi Türkiye’nin çeşitli illerine götürerek çölyaklı kişiler ile buluşturduk. Sorunları yerinde gösterdik. Yapılan samimi toplantılarda öyle duygusal anlar yaşandı ki, kimi zaman ağladık, kimi zaman güldük, kimi zaman çok çalışırken, kimi zaman eğlendik. Ancak hiç bir zaman birlikten güç doğar sözünü unutmadık. Yaşanan her şeyi bir kenara koyduk ve daima sonuca odaklandık. “ Birimiz hepimiz hepimiz birimiz için” sloganı ile mücadele ettik. Henüz hedeflerimizin tamamına ulaşamadıysak da, isteklerimizin yerine getirilmesi yolunda adım atmaya başladık. Kısacası hiç durmadan ektik ve artık ektiklerimizi biçme zamanı geldi. Komisyon Başkanımız ve Sayın Vekiller bizzat tüm bakanları ziyaret ederek rapordaki taleplerin gerçekleşmesi için rica da bulundular. Yapılan çalışmaların en güzeli, tüm partilerin siyaseti bir kenara bırakarak, taleplerimiz için bir araya gelmesiydi. Meclis Başkanına sunulan raporda yine tarihte bir ilk oldu ve siyasi partiler şerh düşmeden tüm istekler onaylandı. İlk istek SGK dan rapor sürelerinin 3-5 yıl arasında uzaması idi. Bu istek resmi gazetede yayınlandı. Rapor süresi 3 yıla çıkarıldı. İkinci İsteğimiz okullar, yurtlar gibi çocuklarımızın evden daha fazla zaman geçirdikleri ortamlarda, diğer çocuklardan farkı olmamasını sağlamaktı. Sağlık Bakanlığı Çölyak Çalıştayında bu konu da gündeme alındı. Dernek başkanları ve tüm bakanlık yetkilileri ile yapılan çalışma da öğretmenlere yönelik çölyak rehberi hazırlandı, aile hekimlerine yönelik bilgilendirme yapıldı. Okul kantinleri, AVM ler lokantalar ve yemek firmaları tarafından glutensiz ürünlerin eğitim kurumlarında bulundurulması için MEB görevlendirildi. Alınan bir diğer önemli sonuç  “ 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü ” artık tüm okullarda etkinlikler ile hatırlatılacak. Kantinlerde glutensiz ürünler bulundurulması konusunda adımlar atılmaya başlanacak. Yemekhanelerde glutensiz yemek çıkarılması için çalışılacak ve çölyaklı çocuklarımız e- okul sisteminde kayıtlı olacak. Bu çalışmaları tüm çölyak dernekleri olarak sizlerin kamuoyu desteğini arkamıza alarak yaptık. Komisyon raporunda yer alan ücretlerin düzeltilmesi, glutensiz ürünlerin arttırılması ve kolay bulunabilirliğinin sağlanması için marketlere zorunluluk getirilmesi, etiketlerde glutensiz veya glüten içerir yazılmasının sağlanması, tüm devlet kurumlarında çölyaklı bireylerin yiyecek ve yemek bulmasının sağlanması, çölyaklı bireylerin beslenme engelli kabul edilmelerinin sağlanması için çalışmalar devam ediyor. Kanunların birbirine uyumu için çalışan bakanlıklarda, seçim dolayısıyla oluşan değişiklikler tekrar bakanlık çalışmalarına başlamamıza yol açmıştır. Bu çalışmalar çölyakla ilgili yasa çıktığında düzenleme önceden hazır olsun diye yapılmaktadır.

Kanun değişikliği için tekrar savunuculuk çalışmalarına daha güçlü ve kurumsal yapı ile devam edilmesi için ÇÖLYAK FEDERASYONU kurulmuştur.

Tüm bu yapılan çalışmalar ışığında siz çölyaklı ya da çölyaklı yakını olan kişilerden isteğimiz bizlere güvenerek desteğinizi devam ettirmenizdir.

Saygılarımızla,

Çölyak Federasyonu