Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. (Montaigne)
Otizmde Glutenin rolü..

OTİZMDE GLUTENİN ROLÜ

OTİZMDE GLUTENSİZ DİYETİN ROLÜ NEDİR? FAYDASI VAR MIDIR?

Otizm, çocukların iletişim kabiliyetini ve sosyal etkileşimlerini etkileyen bir hastalıktır. Geçmiş yıllarda çok nadir görülürken son yıllarda sıklığı gittikçe artmaktadır. Günümüzde otizm her 88 çocuktan 1 inde gözlenen bir durum haline gelmiştir. Henüz etiyolojisi bilinmemektedir. Çocuklardaki semptomları azaltmak için aileler çok çeşitli tedavi yöntemleri denemektedirler. Bunlardan en yaygını glutensiz-kazeinsiz diyettir. Gluten buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılların içerisinde; kazein ise, süt ve süt ürünlerinde bulunan bir proteindir. Çoğu ebeveyn otizmli çocuklarının gluten ve kazeinsiz diyet uyguladıktan sonra davranışlarında gelişme gördüklerini bildirmişlerdir.

GLUTENSİZ VE KAZEİNSİZ DİYET NEDİR?

Otizmli çocuklar için alternatif tedavilerden birisi de tıbbi beslenme tedavisidir. Bu katı diyetin uygulanmasıyla birlikte gluten ve kazein içeren tüm besinler diyetten çıkarılır. Bazı ebeveynler çocuklarının bu besinlere karşı alerjisinin veya hassasiyetinin olduğuna inanmaktadırlar. Bazıları teyit amaçlı alerji testleri yaptırırlar ancak alerji çıkmasa bile çoğu ebeveyn çocuğunu glutensiz ve kazeinsiz diyetle beslemeye devam etmektedir. Nedeni ise konuşma ve davranışlarında gördüklerini iddia ettikleri iyileşmedir.

GLUTENSİZ VE KAZEİNSİZ DİYET NASIL ÇALIŞIR?

Glutensiz-kazeinsiz diyetin olası faydasının sebebinin, otizmli çocukların bu bileşenlere karşı alerji veya duyarlılığa sahip olabileceği düşüncesidir. Otizmli çocukların gluten ve kazein içeren besinlerdeki peptid ve proteinleri diğer insanlara göre daha farklı şekilde işledikleri düşünülmektedir. Otistik hastaların en az %95’inin sindirim fonksiyonları ağır metal ve diğer toksinlere bağlı olarak bozulmuştur. Bu nedenle kazein ve gluten gibi büyük yapıdaki moleküller en küçük birimlerine kadar parçalanamazlar. Bu şekilde kana geçen büyük moleküller vücut için bir tehdit oluşturur, bağışıklık sistemini bozarlar ve beynin işleyiş şeklini değiştirirler. İşleme konusundaki bu farklılık otistik belirtileri daha da kötüleştirebilir. Bazıları, beynin kana geçen bu proteinlere karşı morfin benzeri bağımlılık yapan kimyasallar gibi davrandığını düşünmektedir. Bu kimyasallara karşı oluşan reaksiyon, çocuğa belirli bir şekilde davranması için yön verir. Bu etki otizmli bireylerdeki göz teması kaybı ve öğrenme becerisinde azalma ile ilişkili gösterilmektedir. Hiperaktivite, tekrarlayan hareketler ve kendi kendine zarar verme eğilimlerinin altında yatan sebep olarak da bunu sorumlu tutarlar. Vücuda kazein ve gluten almamak bu morfin seviyesini azaltmakta ve semptomlarda azalma ile birlikte konuşma, sosyal ve bilişsel davranışlarda da iyileşme sağlamaktadır. Henüz bilimsel kanıtlar açık olmasa da otistik hastaların %80’inin kazeinsiz-glutensiz diyetten fayda gördüğü bildirilmektedir.

34.204.176.189