Hiçbir şey ayağınıza gelmez; en azından iyi olan hiçbirşey. Herşeyi gidip almanız gerekir.
Çapraz bulaşmadan kaçınmada uygulanacak pratik yöntemler..

ÇÖLYAK HASTALARININ ÖZEN GÖSTERMESİ GEREKEN ÖNEMLİ BİR KONU:

ÇAPRAZ BULAŞMADAN KAÇINMADA UYGULANACAK PRATİK YÖNTEMLER

Normal şartlar altında glüten içermeyen besinlerin saklanma, işlenme, depolanma veya pişirme gibi aşamalarda glütenle teması sonucunda glüten içerir hale gelmesine çapraz bulaşma denir. Bu yüzden çölyaklı bireylerin çapraz bulaşma konusunda çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü glütensiz olarak düşündükleri ürünlere fark etmedikleri yollarla gluten bulaşabilir. Bu da diyetin istemeden de olsa bozulmasına ve kan değerlerinin etkilenmesiyle birlikte çölyak semptomlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Besinlerin çapraz bulaşmaya maruz kalmaması için aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekir.

 Yemek pişirmeye başlamadan önce mutfak tezgahlarının, mutfak aletlerinin, fırının, fırın tepsilerinin, çırpma telinin, yemek kaşıkları gibi tüm mutfak gereçlerinin iyice temizlenmesi gerekir.

 Bulaşık bezlerinde, süngerlerde ve el bezlerinde gluten (un tozu, vs.) kalmamasına dikkat edilmelidir.

 Teflon, tahta kaşık gibi mutfak aletleri ne kadar iyi temizlenseler de gözeneklerinde glüten kalıntıları kalabilme riski olduğundan, bunlar ayrılmalı veya tercihen kullanılmamalıdır.

 Fırın kalıplarına ve fırın tepsilerine pişirme kağıtlarının konulması uygundur.

 Un ve pasta mamulleri (kabartma tozu, maya, susam, haşhaş, vs.) gibi gluten içermeyen gıda maddeleri daima çok iyi paketlenmiş olarak gluten içerikli gıda maddelerinden ayrı olarak üst raflarda muhafaza edilmelidir.

 Mutfakta glüten içeren ve içermeyen gıdalar ayrı yerlerde saklanmalıdır.

 Unla veya galeta unuyla kaplanmış yiyeceklerde kullanılmış olan kızartma yağları tekrar kullanılmamalıdır.

 Tost makineleri çapraz bulaş için elverişlidir.

Glutensiz besin hazırlanacağı zaman tost makinesi yağlı kağıt ile dikkatli bir şekilde kaplanabilir ya da glutensiz tost yağlı pişirme kağıdı ile kaplandıktan sonra pişirilebilir.

 Unlu bir besinle temas etmiş bulaşığı yıkarken kullanılan bulaşık süngeri glütensiz yemekler pişirilen veya saklanan kapları yıkarken kullanılmamalıdır. Onlar için ayrı bir sünger bulundurulmalıdır.

 Mutfakta glüten içeren yemeklerle glüten içermeyen yemekler aynı anda pişirilmemelidir.

Mümkünse arasında biraz zaman bırakılıp o arada da mutfak havalandırılmalıdır.

3.233.226.151