Hiçbir şey ayağınıza gelmez; en azından iyi olan hiçbirşey. Herşeyi gidip almanız gerekir.
Sponsorlarımız
Ziyaretçi Bilgileri
Bugün:
19
Dün:
129
Toplam:
218249
Ramazan bayramında glutensiz beslenme
Ramazan bayramında glutensiz beslenme
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte çoğumuzun yeme düzeninde önemli değişiklikler oldu. Peki bayram yaklaşırken bu yeme düzeninden birden eski düzene dönmek ne gibi sorunlara yol açabilir?
Ramazandan sonra kademeli olarak rutin yeme alışkanlıklarına nasıl dönülür?
Amacımız bayramın ilk günlerinden itibaren yavaşlayan metabolizmayı fazla besin yüküne maruz bırakmadan yavaşça eski rutinine döndürmektir.
Bunun için ilk günler 3-4 öğün ile beslenip daha sonra öğün sayısı ve sıklığını artırabiliriz.
Egzersiz metabolizmayı hızlandırmanın en önemli ve etkili yollarındandır. Bunun için bayramın ilk gününden itibaren günde en az yarım saatlik yürüyüşler ile haftada 200 dakika egzersize kadar aktivitemizi artırmak gerekir.
Diğer en önemli nokta ise su tüketimidir. Sağlıklı bir bireyin günlük su ihtiyacı kilo başına 30 cc olarak hesaplanır. Yani 70 kilo iseniz su ihtiyacınız ortalama 2 litre yani 10 bardaktır.
Bayramda aşağıdaki uyarıları dikkate alarak girmeniz karşılaşacağınız sağlık risklerini en aza indirir. İşte size bayram önerileri:
-Uyanır uyanmaz 2 su bardağı oda sıcaklığında su için. Bu sizin güne başlarken daha zinde olmanızı sağlayacaktır. Herhangi bir sağlık problemi olmayanlar tolere edebilecekleri ölçüde sularına taze limon sıkabilirler. Ya da zencefil, karafil, tarçın kabuğu gibi ekstra ürünler ile sularını hem lezzetlendirip hem de antioksidan kapasitesini artırabilirler.
-Sabah yumurta ve peynir gibi proteinli ürünlerin çoğunlukta olduğu, taze sebze-meyvelerle desteklenmiş ve glutensiz ekmeğinin tüketildiği, bal, reçel, pekmez, çikolatalı krema gibi şekerli besinlerin, kızartmaların veya aşırı yağlı yiyeceklerin olmadığı hafif bir kahvaltı ile güne başlayın.
-Yemeğe az yağlı, kremasız çorbalarla başlamaya özen gösterin.
-Çorbadan sonra mutlaka salata ve zeytinyağlı sebzeler gibi hafif besinlerle devam edin. Böylece mide hacmini daha az kalorili yiyeceklerle doldurup daha çabuk doymayı sağlayabilir ve fazla yemek yemenin önüne geçmiş olursunuz.
-Ana yemeklerin kızartma veya aşırı kavurma gibi sağlıksız pişirme yöntemleriyle değil ızgara, buğulama, fırın, haşlama gibi daha sağlıklı yöntemlerle pişirilmiş olmasına dikkat edin.
-Besinler iyi çiğnenmeli, böylece mideye tokluk sinyali gidene kadar gereksiz besin alımı önlenmiş olunur.
-Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar, meyve salatalarını veya dondurmaları tercih edin.
-Tam bir şerbeti tatlı düşkünü iseniz 1-2 adeti geçmeden ve yanında ayran/yoğurt/süt gibi dengeleyici besinlerle az miktarda şerbetli tatlı tüketebilirsiniz.
-Bayram çikolataları ve şekerlerinden mümkün olduğunca uzak durun. Ortalama 2-3 tane şeker/çikolata yediğinizde 100 kalori aldığınızı, bunu dengelemek için gün içinde 1 dilim glutensiz ekmek veya 1 porsiyon meyve daha az tüketmeniz gerektiğini bilin.
-Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi için sebze ve meyve tüketiminizi porsiyonlara dikkat ederek arttırın.