Glutensiz Beslenen kişilerin dikkat etmesi gereken 5 önemli konu..
GLUTENSİZ BESLENENLERİN 5 HANDİKAPI
Gözlemlediğim kadarıyla çölyaklılar, gluten duyarlılığı olanlar ve bunun dışındaki glutensiz beslenen grupta sıklıkla yapılan 5 beslenme yanlışı var. Bu alışkanlıklar kabızlık sorunları, şeker hastalığı, insülin direnci, şişmanlık gibi durumlara neden olabiliyor.
1) Glisemik indeksi yüksek gıdaların sıklıkla tüketimi:
Glisemik indeks, şekerli bir gıdanın kana karışma hızı olarak özetlenebilir. Doğal haliyle glutensiz olan pirinç, patates, mısır gibi gıdaların sıklıkla kullanılması şeker hastalığı ve şişmanlığa davetiye çıkarmaktadır. Bu kullanımların ölçüsünde yapılması, diyetisyen kontrolunda besin piramidine uyularak beslenilmesi önemlidir. Diyete glisemik indeksi düşük patates dışındaki sebzeler, kinoa benzeri glisemik indeksi düşük tahıllar katılmalıdır.
2) Doğal haliyle glutensiz olan sebze ve meyvelerin yetersiz tüketilmesi:
İçerik bakımından oldukça zengin olan meyve ve sebze grubu, kanser önleyici ve hücre korumakla görevli antioksidanlar, bağırsakların düzenli çalışması için önemli olan posa, vücudun sağlığı için gerekli vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bir yetişkin bireyin günde 500 gram kadar sebze ve meyve tüketmesi sağlık açısından önemlidir.
3) İşlenmiş ürünlerin sıklıkla tüketilmesi:
Glutensiz de olsa işlenmiş ürünlerin yoğun tüketimi bağışıklık sistemini bozarak sağlığa zarar verebilir. Glutensiz beslenenlerin bağışıklık sistemlerini doğal gıdalarla güçlendirmeleri gerekmektedir.
4) Kuru bakliyat tüketimi arttırılmalıdır:
Kuru bakliyatlar glutensiz olmakla birlikte, lif oranı yüksek, protein ve mineraller bakımından zengin olmasından dolayı önem verilmesi gereken bir gruptur.
5) Aşırı işlenmiş şeker tüketimi:
Aşırı şeker tüketimi her yaş grubunda faydalı olmamakla birlikte uzun vadede oldukça zararlıdır. Glutensiz beslenmeye dikkat edilmediğinde şeker hastalığı, insülin direnci, bel çevresi yağlanması, şişmanlık gibi durumlara yatkınlık artmaktadır. Bu nedenle şeker ihtiyacını kuru bakliyatlar, sebzeler ve meyvelerden karşılamak gerekmektedir.
NOT: Yukarıdaki tavsiyeler kişisel değildir. Kişisel beslenme planınız, tüketim miktarlarınız konusunda beslenme ve diyet uzmanınıza danışınız.