Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. (Montaigne)
Sponsorlarımız
Ziyaretçi Bilgileri
Bugün:
23
Dün:
129
Toplam:
218253
Çölyak Hastalarının Askerlikten Muafiyet Durumu,
Çölyak hastalarının askerlikten muaf olma durumu;
Çölyak hastalığı; buğday gluteni ve diğer tahıllardaki benzer proteinlerin tüketilmesi sonucunda bağırsaklarda glütene hassasiyet ve hasar oluşmasıdır. Erken çocukluk döneminde (ilk 2 yaş ) hastalığın klasik belirtileri ishal, kusma, iştahsızlık, karın şişliği, kilo kaybı, kabızlık ve büyüme geriliğidir. Çölyak hastalığında tek tedavi yöntemi ömür boyu sürdürülmesi gereken glütensiz diyet uygulamasıdır. Glütensiz diyette buğday, arpa ve çavdar unu içeren her türlü besin maddesinin yenilmesi sakıncalıdır. Yani ÇÖLYAK SÜREĞEN HASTALIKTIR. Bundan dolayı her zaman söylediğim artık klasikleşen uyarıları tekrar yapmak istiyorum. Lütfen çölyak belge arşivinizi oluşturun ve çok iyi muhafaza ediniz. Çünkü bu arşiv hayatınızın her anında sizlere yardımcı olacaktır. Askerlikte, öğrencilik durumunuzda, emeklilik veya vergi muafiyeti gibi birçok konuda sizlerin ve doktorların başvuracağı kaynak oluşturduğunuz arşiv olacaktır. Çölyak hastalığı glütensiz diyete çok sıkı uymamız gerektiren bir hastalıktır. Glutensiz Diyeti uygulamamızdan dolayı tekrardan klinik belirtileri vermemektedir. Yani kısacası çölyak olduğumuzu ispatlamamız için ya diyeti bozdurup klinik belirtilerin oluşmasını sağlayacağız. Bu imkânsız ve son derece sakıncalı kesinlikle yapılmaması gereken riskli bir durum. Tüm bu olumsuzlukların yaşanmaması için ilk teşhis alma belgelerinizi hastaneden almayı unutmayın. Patoloji sonucu yapılan tüm tetkikler ve çölyak olduğunuza dair raporu muhafaza ediniz. İşte bu raporun ve arşivin çok önemli olduğu bir husustan bahsedeceğiz.
Askerlik çağına gelen erkek çölyaklı gençlerin askerlik durumu.
Yani çölyaklıların askerlikten muaf olma hakları ile ilgili rapor alma hakları ve süreçlerini açıklamaya çalışacağım. Askerlikten muaf olmak TSK nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) sağlık yeteneği yönetmeliğinde belirlenmiştir. Askere gidecek kişiler askerlik çağı geldiğinde yapılacak sağlık kontrollerinde askerliğe elverişli olup olmadıklarına bakılır ve Dr. kararına bağlı olarak askerliğe elverişlidir raporu alır veya askerliğe elverişlidir hükmü verilir. Askerlikten Muaf Olup Olunmayacağı Raporu Nereden Alınır?
1-Askerlik Kanunu gereğince yükümlülerin sağlık muayeneleri, askerlik şubelerinin bulunduğu yerlerde, öncelikle varsa kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından, yoksa en yakın resmi sivil sağlık kuruluşunda veya asker hastanelerinde tek tabip tarafından aşağıdaki şekilde yapılır.”
2-Yükümlünün beyan ettiği hastalık veya arızası ya da fizik muayene ile saptanan bozuklukları nedeniyle muayene sonucunda karar verilemeyenlerle gözlem altında bulunmaları, uzman tabip tarafından değerlendirilmeleri veya laboratuvar ya da görüntüleme tetkikleri gibi ileri tetkiklerle değerlendirilmeleri gerekenler, şayet aile hekimi ya da resmi sivil sağlık kuruluşunda görevli tek tabip tarafından muayene edilmiş ise en yakın asker hastanesine gönderilir. Yükümlü asker hastanesinde tek tabip tarafından muayene edilmiş ise ilgili uzmana yönlendirilir.
3- Yükümlüler hakkında ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya askerliğe elverişli değildir kararlı sağlık raporlarını tanzim etmeye yetkili makam, asker hastanesi sağlık kuruludur. Ancak, yatalaklar ile gözle görülür rahatsızlığı bulunanlar hakkında ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya askerliğe elverişli değildir kararlı sağlık raporları, askerlik şubesi başkanı veya vekili ile mülki amirliklerce görevlendirilen resmi iki sivil (varsa biri aile hekimi) tabipten teşkil edilecek geçici sağlık kurulunca verilebilir. Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde bu kurul resmi iki sivil tabipçe de oluşturulabilir. Geçici sağlık kurulunca haklarında karar verilemeyen yükümlüler askerlik şubelerince en yakın asker hastanesine sevk edilir.” Hastanelerde bu işlem biraz daha uzun sürmektedir. Muayene rapora sonucu kişinin durumuna göre şu ibareler eklenir:
o a) Askerliğe Elverişlidir.
o b) Askerliğe Elverişli Değildir.
o c) Ertesi Yıla Bırakma.
o ç) Sevk Geciktirmesi.
o d) Yurtiçinde Bir Asker Hastanesinde Muayenesi Uygundur.
Burada bizi ilgilendiren kısım “ertesi yıla bırakma” ibaresidir. İlgili yönetmelikte ertesi yıla bırakma şartları şu şekilde açıklanmaktadır. “Sağlık durumları askerliğe elverişli olmayanlar ile geçici hastalık ve arızalarından dolayı ertesi yıla bırakılanların veya sevki geciktirilenlerin askerlik şubesi başkanlığı geçici sağlık kurulunca düzenlenen raporları, Askerlik Şubesi Rapor Defterine işlenir. Askerlik şubesi başkanlığı geçici sağlık kurulları tarafından tanzim edilen “Ertesi Yıla Bırakma” ve “Sevk Geciktirmesi” kararlı sağlık raporları askerlik şubesinin bağlı olduğu asker alma bölge başkanlığı, “Askerliğe Elverişli Değildir” kararlı sağlık raporları ise Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığı tarafından onaylanmayı müteakip kesinleşir.” Askerlikten Muaf Olacak Hastalık Listesi Kimlerin hangi hastalıklara sahip kişilerin askerlikten muaf olacağı ilgili yönetmelikte belirlenmiş muaf olunacak hastalık listesi yayınlanmıştır. Askerlikten muaf olunacak hastalık listesinde çölyaklıları ilgilendiren maddeler aşağıdaki gibidir. TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ SAĞLIK YETENEĞİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete No.su: 29530 Resmi Gazete Tarihi: 12.11.2015 5. Gluten enteropatisi (Resmi sağlık kuruluşlarından alınmış sağlık kurulu raporu ile işlem yapılabilir.), hafif seyirli (kronik diyare ile birlikte ağırlığın, bu Listenin 32 nci maddesinde yer alan Boya Göre Standart Ağırlık Çizelgesindeki alt sınırından 11 kg ila 20 kg eksiklik) malabsorbsiyon sendromları.