Bir insana yapılacak en büyük kötülük, ona umut verip sonra hiçbir şey olmamış gibi gitmektir. Friends
Glutensiz Beslenmenin sağlık için 12 potansiyel faydası..

Gluten buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların yapısında bulunan büyük moleküllü bir proteindir. Gıdalara elastiklik ve hacim kazandırır. Molekül yapısındaki büyüklük ve yıllar boyunca tarım uygulamalarındaki kontrolsüz melezleştirme ve tarım ilacı kullanımı ile birlikte yapısındaki değişiklikler nedeniyle insan vücudunun tanıyıp metabolize etmesi zorlaşmıştır. Yapılan çalışmalar glutenin migren, tiroid hastalıkları ,akne, ciltte tavuk derisi görüntüsü, iltihaplı romatizma, fibromiyalji, bağırsak problemleri, hipoglisemi, saç dökülmesi, tırnak yapısının kuvvetsizliği, bağışıklığın düşük olamsı, diş çürükleri gibi birçok sağlık problemiyle ilişkili olabileceğini göstermiştir. Günümüzde birçok hastalıkla ilişkilendirilen gluten, hassasiyet derecesine göre kişinin yaşam kalitesini fazlaca etkileyebilir. Peki kimler glutensiz beslenebilir? Sadece çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olan bireyler değil kronik sağlık problemleri yaşayan kişiler hayatlarının belli bir döneminde glutensiz beslenip kendisindeki değişimleri gözlemleyebilir. Gluten insan sağlığı için elzem yani gerekli bir protein değildir. Yani alınmamasının vücut için olumsuz bir etkisi yoktur. Çölyak hastası veya gluten hassasiyeti olmayıp uzun vadede glutensiz beslenen bireyler daha sonra glutene karşı daha duyarlı hale gelebilirler. Glutensiz beslenmek tek başına yeterli olmayabilir. İçeriğinde doğal olarak gluten bulunmayan besinlerle beslenmek ve diyetin enerji, protein, lif vb gibi besin öğeleri açısından dengeli olması göreceğiniz potansiyel faydada etkilidir. Peki glutensiz beslenmek vücudunuzda nasıl değişiklikler yaratabilir. Gelin bilimsel çalışmalardan topladığımız verilere birlikte bakalım;

1) KAYGI VE DEPRESYONUN ÖNÜNE GEÇMEDE YARDIMCIDIR.

Buğday tüketimi, henüz bazı mekanizmaları tam olarak bilinmese de hastalık riski taşıyan hassas bireylerin beyinlerindeki kan akımını bozarak beynin yürütme fonksiyonlarını bozabilir. Bu yüzden ani ruh hali değişiklikleri yaşıyorsanız, kaygı ve depresyona eğiliminiz yüksekse GDO’lu, şekerli ve glutenli besinleri tüketmekten kaçınarak kendinizi gözlemleyebilirsiniz.

2) YEMEK SONRASI ŞİŞKİNLİĞİ AZALTIR.

Gluten küçük porsiyonlarda yeseniz dahi yemekten sonra sizi şişirmesiyle ünlüdür. Küçük bir sandviç yedikten sonra bile kendinizi aşırı şişmiş hissediyorsanız bu bir gluten hassasiyeti olabilir. Çoğu zaman bu şişkinlik tüm gün sürebilir. Bu durum rahatsız edicidir. Gluteni kesmekle hem bu aşırı şişkinliğin hem de aşırı bel bölgesi yağlanmasının önüne geçebilirsiniz.

3) SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLER.

Gluten hassasiyetiniz varsa ve gluteni kestiyseniz kendinizdeki pozitif gelişmeleri hissedebilirsiniz. Bunun nedeni vücudun iyileşme sürecine hemen başlamasıdır. Birkaç hafta sonrasında sindirim sisteminiz, bağırsak astarınız ve floranızda işler yoluna girmeye başlayacaktır.

4) ODAKLANMAYA VE KONSANTRE OLMAYA YARDIMCI OLABİLİR.

Glutensiz beslenme beyin sisini ortadan kaldırabilir. Evet yanlış duymadınız. Henüz bilimsel bir tanımı olmasa da bunun ne demek olduğunu aslında çoğumuz biliyoruz; odaklanamamak, uyuşuk hissetmek ve işine konsantre olamamak. Sonuç olarak verimliliğiniz yavaşlar ve hatta basit düşüncelerin işlenmesi bile imkansız hale gelir. Tüm bunların sorumlusu gluten olabilir. Çoğu insan glutensiz diyetle bu sisli beyin semptomlarının hafiflediğini bildirmiştir. Eğer tanı almamış bir gluten duyarlısıysanız, diyetinizden gluteni kesin ve vücudunuzda neler olacağını gözlemleyin.

5) SAÇ DÖKÜLMESİ VE TIRNAK GÜÇSÜZLÜĞÜNÜN ÖNLENMESİNDE ETKİLİDİR.

Eğer gluten hassasiyetiniz varsa çinko, demir ve potasyum gibi besin öğesi eksiklikleri yaşayabilirsiniz. Bu mikronutrientlerin eksikliği vücudun olağan çalışma sistemini aksatarak tehlike yaratabilir. Glutensiz beslenme ile gut kendini iyileştirmeye başlar bu da bağırsaktan besin öğesi emilimini artırır. Vitamin ve minerallerin emiliminin artmasıyla beraber saç dökülmesi ve tırnak güçsüzlüğü gibi sorunların önüne geçilebilir.

6) KANSIZLIĞI ÖNLER.

Bozulmuş bağırsak yapısı demir emilimini azaltır. Kronik kansızlık problemi yaşıyorsanız doktor veya diyetisyeninize danışarak glutensiz beslenmeyi deneyebilirsiniz. Gluten hassasiyetiniz varsa glutensiz beslenmeyle birlikte bağırsak astarı iyileşmeye başlayacak ve demir, çinko, folik asit, B6, B12 gibi vitamin ve minerallerin emilimi artacaktır. Bu da kansızlığın önlenmesinde etkilidir.

7) KISIRLIK, KEMİK ERİMESİ, BAĞIRSAK KANSERİ RİSKİNİ AZALTABİLİR.

Glutensiz beslenme kısırlık, kemik erimesi ve bağırsak kanseri olma riskini azaltabilir. Aşırı glutenli beslenmek sizi gereksiz riske sokabilir.

8) DİYET ÇEŞİTLİLİĞİ ve YARATICILIK ARTAR.

Diyetten gluteni kestiğinizde yerine gluten içermeyen farklı gıdalar koymak diyetinizin çeşitliliğini artıracaktır. Gluteni çıkarmak yerine daha sağlıklı gıdalar koymanızı kolaylaştırır. Çünkü gluten hamur işlerinin, şerbetli tatlıların, unlu gıdaların içerisinde yaygın bir şekilde bulunur. Buna karşın et, süt, yumurta, meyve, sebze, çiğ kuruyemişler, baklagiller gibi sağlıklı besinler yapılarında gluten içermezler. Örneğin standart kahvaltılık gevreklere alternatif olarak yumurta ve peynir eklemek diyetin kalitesini artırır.

9) DİYETTE YANLIŞ SEÇİM RİSKİ AZALIR.

Glutensiz diyetin avantajlarından birisi de diyetinizi belli sınırlar içinde tutacağı için daha kontrollü olmanızı sağlamasıdır. Bir markete girdiğinizde her şeyden tüketemeyecek olmak yanlış seçim oranınızı da düşürebilir. Ne yediğinize daha çok dikkat etmeniz hem daha sağlıklı hem de daha yaratıcı olabilir.

10) KAN ŞEKERİNİ DENGELEMEYE YARDIMCI OLUR.

Kan şekeri seviyenizi daha iyi korursunuz. Çünkü glutensiz diyette içinde doğal olarak gluten bulunmayan besinler tercih edersiniz ve bu besinlerin çoğu düşük glisemik indekslidir. Bu insülinin fazla uyarılmasını engeller ve kan şekerindeki ani değişikliklerin önüne geçmeyi sağlar.

11) HAMURİŞİ VE EKMEK BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAYA YARDIMCI OLUR.

Gluten vücut için gerekli bir protein değildir. Zaten gerekli aminoasitleri de içermez. Bu yüzden biyolojik olarak kaliteli değildir. Gluten vücutta bağımlılık yapan bazı mekanizmaları uyarabilir. Bu yüzden hamur işi ve ekmek bağımlılığı çok sık görülmektedir. Gluteni diyetten çıkarmak uzun vadede bu bağımlılıktan kurtulmada size yardımcı olabilir.

12) GLUTENİ KESMEK OTOİMMUN HASTALIK RİSKİNİ AZALTABİLİR.

Henüz arasındaki mekanizme netleştirilememiş olsa da çoğu araştırma glutenin otoimmun hastalık riskini artırdığına dair veriler sunmaktadır. Nitekim henüz hiçbir hastalığın nedeni de tam olarak açıklanamamaktadır. Otoimmun tiroid hastalıkları, romatoid artrit, iltihaplı bağırsak hastalığı gibi hastalıklarda glütensiz beslenme fayda sağlayabilir.

18.234.88.196