Derya büyüktür herkes kabı kadar alır
Glutensiz Hayatla Pazar Sohbetleri 1

Merhaba,
Uzun zamandır yazmak istiyordum. Söyleşilerde, toplantılarda, sohbetlerde deneyimlerimi paylaşıyorum. Sanırım artık benim için yazarak da paylaşma zamanı geldi. Bu köşe aracılığı ile sizlerle otuz beş yılı geçen glutensiz hayat deneyimimi, yaptıklarım, bulduğum çözümleri paylaşmak, sizlerin deneyimlerine yer vermek istiyorum. Umarım hepimiz için yararlı bir köşe olur.
Öncelikle kendimi tanıtmak ile başlayayım. Adım İlknur. Çölyak tanısı aldığımda on iki yaşındaydım. Toplama yapmaya çalışmayın şu anda kırk yedi yaşımı bitirdim. Uzun bir süredir bu hastalıkla yaşıyorum anlayacağınız. Kimi zaman kabullenme, büyüme heyecanı, kimi zaman red etme, büyüyemeden, yerinde sayma, bir bebeğim olacağını öğrendiğimde ise onunla birlikte çok yakın iki dost olarak yaşama kararı alıp yürümek ile geçen yıllarım. Sonuç olarak ben tam tamına on dokuz yıldır tamamen glutensizim. Ne oldu aralarda derseniz dedim ya hastalığı red ettiğim, kendimce idare ettiğim yıllar da oldu. Çok şükür ki iyiyim iki üç haftalık hastaneye yatışlarım hariç. Ama on dokuz yıldır herşey yerli yerinde. Çünkü glutensiz hayatı seçtim.
Benim aslında ilk belirtilerim altı yaşlarındayken başlamıştı. Yaşıtlarımdan daha kısa ve zayıftım. Bir de büyüyemiyordum. Karın ağrıları, gece ishalleri, halsizlik de cabası. Büyümüyor olduğumu çok fark etmiyordum çocuk aklımla ama annem bunu dert edinmişti. Hemen her hafta hastaneye gidiyor tüm bu şikayetleri defalarca anlatıyorduk. Kanda demir eksik, kansızlık var, değerler düşük, karaciğer enzimleri yüksek, vesaire vesaire. Bir sürü test. O zamanlar henüz endoskopi yok herhalde ki her sene baryumlu (ilaçlı) bağırsak grafileri (röntgenleri) çekiliyor. Bağırsaklar düzleşmiş çıkıyor. Sonuç bir tanı konmuyor. Biz hastane ve ev arasında gidip geliyoruz. O günlerden hatırımda kalan sabahın erken saatinde hastaneye girdiğimizde tüm havayı saran ağır yemek kokusu. Hiç sevmezdim o kokuyu. Kokuyu sevmesem de doktor olmayı isterdim, çocuk aklımla.
Bu böyle altı yıl kadar sürdü. Ben bu arada ortaokula başladım. Halsizliğim arttı. Artık okuldan geldiğimde yemek bile yiyemeden uyuyakalıyordum. Geceler ise karın ağrısı ve tuvalette geçen saatlerle doluydu. Çocukluk enerjisi sabah tekrar kalkıp okula gidiyordum. Ama hastaneye gitmeyi artık istemiyordum. O yıl yeni gelen bir hekim vardı şehirde. Annem bu kez derdini ona anlatmak istiyordu. Derdine, derdimize derman bulmak istiyordu artık. Gittik bir gün. O da bir sürü test istedi. O zamanlar yalnızca hastanede yapılıyordu o testler, biz yine hastaneye gidiyorduk. Ama bir sonuç alınamadı bir teşhis yoktu yine. Sonra hekim annemden birşey istedi “Bu kıza ne yediriyorsan bir hafta bir günlük tut, ağzından giren herşeyi yazar mısın lütfen? Sonra da o listeyi bana getirir misin?” Dedi. Annem de kolay bir istek diye düşündü ve yaptı. O aralar her türlü çareye başvuran annem iştahımı artırmak için bana portakal suyu, arpadan oluşan bir karışım içiriyordu. Bu karışım da listede yerini almıştı. Hekimim bu diyet günlüğü sonrasında sizin çocuğunuzun çölyak olduğunu düşünüyorum. Bunu anlamanın yolu size önce bir diyet vereceğim. Buğday, arpa, çavdar, bulgur, irmik gibi gluten içeren ürünler yemeyecek diye de açıkladı. Biz o gün bir umut o diyet reçetesini alıp evimize döndük.
O gün benim yaşamım değişti. Artık herkes gibi değildim. Değildim ama isteklerim ve yaşamdan beklentilerim vardı. Diyet yapmak sorun değildi ve ben yoluma devam edecektim. Hayallerim vardı ve onları yapacaktım. O gün bu iş hiç zor görünmemişti, bugün de.
Bu bir yaşam tarzı, bu çocuk yaşta mücadeleyi öğrenmenin başka yolu.
İşte böyle. Sizlerle burada benim, bizim ve sizlerin glutensiz hayatını paylaşmak üzere.
Sevgiyle

34.204.176.189