Glutensiz Hayatla Pazar Sohbetleri 2

Merhaba
Pek çok çölyaklı ile sohbet etme şansım oluyor, bazen de sosyal medya ya da telefon üzerinden mesajlaşıyoruz. Bu hafta için yazılacak çok şey var. Bugün seyahat etmekten konuşmak istiyorum.
Siz, ailenizden biri hatta çocuğunuz çölyaklı ise seyahat etmek hep gözünüzde büyür. Ben çocukken bizler otellere gitmezdik ya da belki o kadar çok otel yoktu hayatımızda. Ailemle birlikte en keyifle yaptığımız tatil çadır kampıydı. Tatil, çadır kampında olunca hayat kolay. Annem yanında tava ve küçük tüp taşırdı bazen de gittiğimiz yerden ödünç alırdık. Bir de kasabanın pazarından alışveriş yaptık mı tüm yemekler bana göre olurdu. O zamanlar glutensiz un olmadığından karbonhidrat ihtiyacımı nefis domatesli pilav, haşlanmış veya farklı çeşitlerde pişirilmiş patates ile giderirdik. Sabahları patatesli omlet en sevdiğim yiyecekti. Çocukluk enerjisi, harcadıklarım, koşmak, saklambaç ve diğer oyunlar ile  tüketirdim. O kasabaların pazarlarında muhteşem meyveler, sebzeler olurdu. Bazılarını elime alıp koklardım. Bir de domates soslu kızartma var. Bunu asla atlayamam. Tamamı glutensiz.
Şimdilerde ise hepimiz çoğunlukla kamp ya da pansiyonlara gitmek yerine otellerde alıyoruz soluğu. Ben genellikle iş nedeniyle seyahat ediyorum. Tatillerde ise deniz kenarı ya da şehirleri tanımak için yurt içi ya da yurt dışına gidiyoruz.
Aslına bakarsanız bugün bir iş seyahati için yurt dışına gidiyorum. Çok sorulan bir sorudan yola çıktım. Yanıma yiyecek ne aldım? Yanıma yiyecek hiçbir şey almadım. Evet hiçbir şey. Yaşım ve şu anki metabolizmam gereği ekmek ve karbonhidrat faslına biraz ara vermem gerekiyor. O yüzden de çantamda yiyecek birşey yok. Açıkçası evden çıkarken bu fikir beni çok rahatsız etmedi. Sabah pırasa, hodan, taze soğan kavurması ve bol baharatla bir omlet yaptım. Bu öğün kendimi uzun süre tok hissettirdi. Havaalanına geldiğimde acıkmıştım. Biraz salata ve içinde un olmadığı yapanlar tarafından teyid edilen zeytin yağlı taze fasulye yiyip uçak saatimi bekledim. Uluslararası seyahatlerde yanınıza fazla birşeyler alamıyorsunuz. Tam uçağa binmek üzereydim ki biletime bakmak aklıma geldi ve ne fark ettim bilemezsiniz. Bilet rezervasyonumda gidiş için glutensiz diyet yazmıyordu. İşte şimdi panikledim. Uçuş üç saatten fazlaydı ve uçakta yemek ne olacak bilinemez. Kısa bir araştırma ile sıkılmış sebze suyu buldum bir tezgahta yemyeşil bir içecek, kasadaki genç kız içinde ıspanak, salata ve limon olduğunu söyledi. Mükemmel. Bir de çiğ badem bulup çantama attım. Artık yolculuğa hazırdım. Sonrası ne olacak, diyetimi bozmayacağım ve açlıktan ölmeyeceğim. Ama zorlanacağım bir konu var o da karbonhidrattan uzak durmak hadi hayırlısı.
Uçakta glutensiz yediğimi ancak özel yemek olmadığını hostesler ile konuştuk. Çok tatlıydılar. Yemeklerin içeriklerini kontrol ettiler ve karnıyarık içinde gluten yoktu yanında da beyaz pilav vardı. Yaşasın. Tabii ki pilavı yemedim ve karnıyarık ile yeşil sebze suyunu yudumladım, salata niyetine.
Şimdilik idare ediyorum. Çantamda glutensiz bir yiyecek yok ve yoldayım.
Telaşlanmayın seyahatin tamamını anlatmayacağım. Ben seyahatlerde genellikle evden ayrı kalacağım gün sayısı kadar dilim ekmek yanıma alırım. Bazı günler kendimi şımartmak için iki dilim de yiyebilirim. Ekmekler bazen paketli oluyor bazen de kendi yaptığım ekmeleri biraz ısıtarak yanıma alıyorum.
Eğer yola çıkan bir çölyaklı çocuksa ne olacak? Onlara da tavsiyem yine aynısı. Aynı şeyleri yiyoruz. Temeli çocuklarımızı ve kendimizi sağlıklı beslenmeye alıştırmak. Oğluma da aynı şeyleri öğütledim. Tava ve tencere de almıyorum yanıma. Gittiğim yerlerde durumumu anlatıyorum. Uygun kapta pişirilmiş bana uygun ne yemekleri varsa onu yiyorum. Sonuçta yaşamak için yiyoruz ve dünyayı keşfetmek bizim de hakkımız.
Bunun dışında ne yapıyoruz? Marketler ve pazarlar. Bir küçük meyve, salatalık karnımızı doyurmamız için ideal. Bu sayede yurt dışında yaptığım seyahatlerden çeşit çeşit glutensiz un getirip deneme fırsatı buldum. Seyahate giderken değil de genellikle dönerken valizimde glutensiz birşeyler oluyor. Neden mi? Sırf meraktan bir de benim gibi çölyaklı olan annem ve oğlumla paylaşmak için.
Bu haftaki glutensiz deneyimim böyleydi. Gelecek haftalarda sizlerin deneyimlerine de yer vermek çok isterim.
Ne koşulda olursa olsun lütfen diyetinizi bozmayın. Bizim için gluten yok hayat var.
Sevgiyle

18.234.88.196