Hiçbir şey ayağınıza gelmez; en azından iyi olan hiçbirşey. Herşeyi gidip almanız gerekir.
Glutensiz Hayatla Pazar Sohbetleri 3

BİZİM GLUTENSİZ HAYATIMIZ-3
Merhaba,
Bu hafta biraz yoğun geçti. Ben halen yeşilliği bol, karbonhidratı mümkünse az bir yaşama alışmaya çalışıyorum.
İki aktivitemiz vardı bu hafta, biri Dr. Elçin Hanım ile yaptığımız çölyaklılarla üreme sağlığı diğeri de Fenerbahçe Gönüllüleri ile birlikte yaptığımız Glutensiz hayat  sohbeti. Her ikisi de çok keyifli geçti. Katılan herkese teşekkürler.
Bu iki aktivite sırasında ve çölyaklılarla karşılaştığım diğer zamanlarda da aklıma takılan bir konu hakkında yazmak istiyorum bugün.
Bir yakınınıza kronik ya da süreğen bir hastalık teşhisi konduğunda onunla birlikte yaşayan herkesin de hayatı değişiyor. Tüm ev, arkadaşlar, akrabalar, okuldakiler, işyerindekiler herkesin hayatı değişiyor. Öncelikle hastanın hastalığını kabul etmesi önemli. Bu yazıda çölyak özelinde konuşacağım. Çölyak tanısı alan çocuğun, erişkinin hastalığını kabul etmesi önemli bir süreç. Hastalığını red edenler tanı aldıktan sonra rahatlıyorlar ancak kurallara uymak istemiyorlar, sonuç şikayetleri artıyor, sağlıksızlıkları artıyor ve bir noktada hastalıkları ile barışık yaşamayı kabulleniyorlar. En güzeli çok acı çekmeden hastalığı kabul edip diyet ile dost yaşamak. Sonra sağlıklı olduğunuz için de mutlu hissediyorsunuz kendinizi. Bu süreç bir takım itirazları, isyanları içerse de bir türlü geçiriyorsunuz. Bazen diyorsunuz ki beden benim, hastalık benim takılmasalar ve ben karar versem. Çocukluktan kabullenmek aile sayesinde ise daha kolay. Bu süreçleri bir başka yazımda daha detaylı konuşacağım. Ama bugün yakınlara odaklanmak istiyorum.
Anneler, babalar ve kardeşler ile başlayacağım. Annelerin kabullenmesi uzun sürse de yemekleri onlar yaptıkları için risk almıyor ruhları isyan ederken elleri glutensiz yemekleri yapıyor. Geceleri ağlıyor gündüz glutensiz poğaçanın kıvamını tutturmaya çalışıyor. Kendi yaptığı kurabiyeyi yiyen kızının arkadaşlarına bakıp benim kızım neden onlar gibi değil diye gözleri sulanıyor. Bazen bu durum yılları alıyor. Ne kadar büyük yük. Öte yandan evdeki diğer çocuklar çölyaklıya gösterilen özen nedeni ile ikinci planda kalmış hissediyorlar, onlara özel davranmıyor sanki annesi, anne de aynı duyguyu farklı zamanlarda hissediyor. Diğer çocuklarımı ihmal mi ediyorum. Babalar ise en zor kabullenenler olabiliyor. Sessizlikleri kabullendikleri anlamına gelmiyor, ailece sosyalleşmekten vazgeçebiliyorlar. Oysa ne kadar hızlı hayatın bir parçası olarak görürsek o kadar normalleşiyor hayat. Çölyaklı da en kısa sürede özgürleşebiliyor.
Erişkin yaşlarda ise hastalığını kabullenmek biraz daha kolaymış gibi görünmekle birlikte farklı olmamak için yalnızca “diyetime dikkat etmeye çalışıyorum” diyebiliyorlar. Dikkat etmeye çalışmak işte bu aslında diyetimi yapmak istiyorum ama yenik düşüyorum demenin başka bir yöntemi bence. Erişkinin etrafındakiler ise ailesi, iş arkadaşları “sen ne yiyeceksin şimdi?” Sorularına yanıt bekliyorlar. Hele sevgilinin olması, evlenmek,  eşinin ya da nişanlının ailesinin kabullenmesi bunlar da diğer aşılması gereken konular. Şöyle dedi bir arkadaşımız geçenlerde annem ve nişanlımın annesi bana “sen hastayım demesen” diyorlar “ oysa ben özel bir diyet yaptığımı herkesin bilmesini istiyorum” dedi. Bilindiği zaman daha kolay uyum sağlıyoruz.
Aslında bu hastalık toplumda neredeyse yüz, yüz elli kişide bir görülüyor. Yani çok sık rastlanan bir durum.
Neyse ki tedavi kolay yalnızca diyet yapıyoruz, bazı ürünleri yemiyoruz. Bunu yakınlarımızın anlaması önemli. Diyet yaparsak herkes gibiyiz. Hani bazıları bazı yemekleri sevmez ve yemez ya öyle. İşte bu yüzden en yakınlarımız özellikle annelerimiz, eşlerimiz, sevdiklerimiz, kardeşlerimiz  de bu durumu daha normalleştirerek düşünürlerse hep birlikte daha keyifli yaşarız. Yaşam kısıtlanmaz.  Bizler diyetimizle kendimizi çok normal hissediyoruz.
Çölyaklıların yakınlarından özellikle annelerinden beklentisi aslında bizi ve durumu olduğu gibi kabul edip yaşamı kendilerine kısıtlamak yerine öncelikle kendilerine iyi bakmaları, sağlıklı olmaları ve kendilerine zaman ayırmaları. O zaman tüm aile daha keyifli bir yaşam sürüyor ve hastalık duygusu ortadan kalkabiliyor.
Yakınlarımız ve annelerimiz sizler sağlıklı ve mutluysanız biz de çok mutluyuz. Kendinize iyi bakın , kendinize zaman ayırın, bizler çölyaklıyız diye kendinizi asla ihmal etmeyin. Bizimle uzun bir ömür yaşayacaksanız sevgili yakınlarımız lütfen sizler de kendinize iyi bakınız. Kendinizi ihmal etmeyiniz.

Hepinizi çok seviyoruz.

Sevgiyle.