Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. (Montaigne)
Glutensiz Hayatla Pazar Sohbetleri 7

Merhaba,

Bugün, “biraz diyetimizi bozarsa ne olur?” bundan söz etmek istiyorum. Çölyak tanısı aldığınızda yaşamınızdan buğday ve türevleri olan ürünleri çıkarmanız gerekiyor. Bu yiyecekleri yaşamdan çıkarmakta yaşadığınız zorluklar yaşınıza, cinsiyetinize, bulunduğuz bölgeye ya da yere göre değişebilir. Yaşınız küçükse bu tür gıdalara yeni başlamışsanız yani henüz bebek denecek yaştaysanız ailenizin yardımı ile bu tür bir hayata alışıyorsunuz ve bu sizin normaliniz oluyor. O çocuklardan etrafımda olanlar vardı. Aileleri koruyup kollarken herşey iyi ancak büyüdüklerinde diğer çocukların yediklerine bakarak “sanırım onun tadı çok güzel” diye çıkarımlarda bulunuyorlar. En azından merak etmeye başlıyorlar, neye benziyor ve ben neden mahrum kalıyorum diye. Bu çocukların bir bölümü ileri yaşlarda aileden bağımsızlaşmaya başladığında, çoğunlukla ortaokul dönemlerinde merak ettiklerini gizliden yiyebilirler. Bu durumlarda yine ailenin uyanık olması gerekiyor. Öte yandan okulunu ve sınıf arkadaşlarını bilgilendirmek de arkadaşları tarafından bu durumunun korunmasını sağlar.
Peki yersek ne olur?
İlk seferinde genellikle bir sorun ile karşılaşmıyor insan. Bu tabii ki hastalığın şiddetine, belirtilerine göre değişebilir. İlk seferinde sorun yaşamaması da onu cesaretlendiriyor ve yeni bir deneme yapma isteği diyetini arka arkaya bozmasına neden oluyor. Sonra arkadaşları ile birlikte bir yerlere gittiğinde, sosyalleştiğinde farklılığı ortadan kalkmış oluyor. Ancak unutulmamalıdır ki bu durum çok uzun sürmüyor. Yediklerindeki besinler bağırsaklardan emilmiyor ve halsizlik, çok uyuma, ishal ile başlayan belirtiler, yavaş yavaş kemik yoğunluğunun azalması, ciltte kuruluk, saçlarda incelme, tırnaklarda kırılma gibi sorunlarla hastalıklı günler geri geliyor. Eğer halen diyet yapmamakta ısrar ederse o zaman da geçen haftaki yazımda olduğu gibi hastanede sonlanabiliyor.
Peki ara ara diyet yapıp, arada sırada diyeti bozarsa ne olur?
Bu durum hastalığını inkar etmek değil kötüye kullanmak olur. Yani ben canımın istediğinde yerim ve bir ay sıkı bir diyet yaparım düzelerim birşey olmaz diyorsanız, lütfen bu kötüye kullanmadan vazgeçin. Böyle aralıklı diyet yaptığınızda baş edebildiğiniz tek şey görünen belirtiler. Yani temelde ishal. Birkaç gün ishal oluyorsun ve geçiyor diyebilirsiniz. Ancak vitamin, mineral depolarınız, yağ ve şeker depolarınızın dolması oldukça uzun zaman alıyor. Bir süre sonra dolduramadan diyetinizi bozuyorsunuz ve bu durumun kronik diyet yapmamaktan bir farkı olmuyor, yine hastalık tüm belirtileri ile geri geliyor.
Her iki koşulda da halsizlik, yorgunluk peşinizi bırakmaz. Kemik yoğunluğu yine bozulur, D vitamini eksilir. Potasyum, demir gibi pek çok gerekli elementler vücudunuzda saklanamaz ve gün yine birgün hastanede bitebilir. Eğer antikor baktırmıyorsanız, diyetinizi bozduğunuzun en görünen belirtileri zayıf, donuk, kırılgan saçlar, tırnaklar, cilt, sürekli yorgun görünen yüz. Kan değerlerinde de asla yükselmeyen demir ve hemoglobin düzeyleri. Bir süre sonra bağırsaklarınızdaki hasar kalıcı hale gelir ve daha büyük zorluklar yaratmaya başlayabilir. Öte yandan bağışıklık sisteminiz zayıflar ve soğuk algınlığı başta olmak üzere salgın hastalıklar ve diğer hastalıklar daha çok görülmeye başlar. Eğer erişkin değilseniz, yirmi yaşın altındaysanız, büyüme çağındaysanız işte o zaman büyümeniz yavaşlar, ergenlikte ise hormonal düzensizlikler ile de uğraşmanız gerekir.
Böyle bir yaşam sürmemek aslında kendi elimizde. Bu hafta birazcık diyetimi bozsam ya da yesem de bir sorun yaşamıyorum diyenlere, özellikle gençlere biraz ne olabileceğini resmetmeye çalıştım.
Diyeti bozmak bir anlığına sizi diğerleri gibi gösterse de aslında farklılığınızı daha çok ortaya çıkarır ve hastalıklı haliniz geri gelir. Oysa ancak diyet yaparak diğerlerinden farkımız kalmaz. Sağlıklı, gülen gözlerle bakarız onlara.
Son söz olarak bu hayat bizim.
Bizim Glutensiz Hayatımız.
Önce bizler kendi hayatımıza sahip çıkalım.

Sevgiyle

54.92.148.165