Yeni teşhis alan çölyaklılar için faydalı bilgiler,

YENİ  TEŞHİS ALAN ÇÖLYAKLILAR İÇİN  FAYDALI  BİLGİLER

• Glutensiz beslenmeye başlamak için öncelikle çölyak teşhisi almanız gerekiyor. Çölyak teşhisinin kesin tanısı ince bağırsak biyopsisi  ( endeskopi ) yapılarak  konulur.
  • Çölyak  genetik  bir  hastalık  olup  bulaşıcı  değildir. Bundan dolayı diğer  aile  fertlerinizin de  risk  altında  olduğunu  düşünerek  aile  taraması  yaptırmalısınız.
  • İlk teşhis raporunuzu ve patoloji sonucunuzu ömür boyu  muhafaza  ediniz.
  • Tüm kan, idrar tahlil sonuçlarınızı, görüntüleme raporlarınızı tarih sırasına göre dosya yaparak  sağlık arşivinizi  oluşturun.
  •  İlk teşhisten sonraki 3,6 ve 1 yıllık veya doktorunuzun belirlediği tarihler de  kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyiniz.
  • Sağlık Bakanlığının vermiş olduğu çölyak ve metabolizma ödemeleri  için gerekli evraklar ile SGK müdürlüğüne başvurunuz.

• Bulunduğunuz ildeki çölyak ve glutensiz beslenme ile ilgili kurulmuş olan dernek ile  iletişime  geçerek  gerekli  doğru  bilgilere  ulaşmaya çalışınız.
  • İkamet ettiğiniz  yerde  yaşayan  diğer  çölyaklılara  ulaşmaya çalışın. Onlar dan pratik bilgiler   edininiz.
  • Evinizin  mutfağını  glutensiz  beslenme  ye  göre  dizayn ediniz.  Glutensiz  ve normal  yiyeceklerin  karışmaması  için  pratik  çözümler  bulunuz.
  • Çapraz  bulaşmaya  karşı   doğru  bilgilere  ulaşın. Yanlış bilgiler den dolayı  yeni beslenme  şekliniz  size hayatı  yaşanmaz  hale getirebilir.

• Kesinlikle  sosyal  hayatınızı  ve  özgürlüğünüzü  beslenme  şeklinizi  bahane  ederek  kıstlmayın.
  • Tüm  çölyaklıların bir  beslenme  çantası  taşıma  alışkanlığı  edinmesi  gerekir.
  • Aile  bireylerini  hastalığınız  ve beslenmeniz hakkında  bilgilendirin.
  • Çölyaklı  eğer  öğrenci  ise  öğretmenini , sınıf  arkadaşlarını  ve  diğer  velileri  çölyak ve glutensiz  beslenme  konusunda  bilgilendiriniz.

• Özellikle  birinci  dereceden  arkaraba  ziyaretlerinde mümkün ise  söylenenlere  şüpheli bakarak sorgulamadan ve  emin olmadan yemek yemeyiniz.
  • En dışında   glutensiz  mutfağa sahip  mekanların dışında yemek yememeye  özen  gösteriniz.      Hazır gıdalar, köfteler, ızgaralar, döner, kebap,soslar, haşlamalar  vs. gizli gluten  riskinden dolayı  emin olmadan tüketmeyiniz.
  • Çölyak hastalığı  ömür boyu süreceği için bir uzman gastroenterolog  ve  bir  diyetisyen  kontrolünde olmaya  dikkat ediniz.
  • Çölyak  hastalığının  tek  tedavisi  ömür  boyu  glutensiz  beslenmedir. Alternatif  tıp  ve  değişik  bitkisel  tedavi  önerilerine  asla  itibar  etmeyiniz. Çölyaklıların bu durumundan faydalanmaya  çalışan sahtekarlara  paranızı  kaptırmakla kalmayıp  hayatınızı  tehlikeye atmış  olursunuz.
  •   Çölyak  hastaları   kan verebilir  ve  kan  alabilirler.

• Çölyaklı  bireyler  askerlikten  muaftır.

• Çölyaklı  öğrenciler   haklarını  bilmelidir

• Onaylı  glutensiz  ürün  listeleri  için  gönüllü olarak  yapılmış ürün  listelerini takip edebilirsiniz. ( bu bir  öneri  değildir)
  • Glutensiz  diyetenizi  sıkı  şekilde  yapıyorsanız  vücudunuzda  oluşabilecek  her  hangi  bir  rahatsızlığı  çölyaka  bağlamayınız  ve  zaman kaybetmeden  doktora  gidiniz.
  • Sizi  en  iyi  anlayan  yine  sizin  gibi  glutensiz  beslenendir. Bundan dolayı  çölyak ve  glutensiz  beslenen  kişiler  ile devamlı  irtibat  halinde olunuz. Yapılacak  etkinlik ve  sosyal  faaliyetlere  katılınız. İlk başta  zor  ve imkansız  olan bu psikolojik olumsuz  durum  katılacağınız  ortamlar  sayesinde glutensiz  beslenerekte  huzurlu ve  mutlu bir  hayat  yaşanabileceğinizin farkına  varacaksınız.
  • Tüm soru, öneri ve  görüşleriniz  için iletişim kanallarından  bize  ulaşabilir, randevu  alarak  derneğimize  gelerek  destek  alabilirsiniz.

Sağlıkla kalınız.

VeyselCANER