ÜYE KAYDI YA DA BAĞIŞLARINIZ İÇİN BANKA HESAP NUMARAMIZ : YKB - GLUTENSİZ HAYAT DERNEGİ -HESAP NO: 51110866- IBAN NO :TR37 0006 7010 0000 0051 1108 66

Etkinlik Takvimi

Glutensiz onaylı ilaç listeleri size göre nasıl sıralanmalı ?

Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. (Montaigne)
Sitemizi Tavsiye Ediniz
Sitemizi arkadaşlarınıza tavsiye ederseniz memnun kalırız.

Gluten Nedir?

GLUTEN NEDİR?

Buğdayda farklı türlerde protein bulunur ancak bunlardan yalnızca ikisi, glutenin ve gliadin, suyla karıştırıldığında gluten olarak bilinen esnek maddeyi oluşturur. Tek başına incelendiğinde gluten; ciklete benzeyen sert ve esnek bir maddedir. Buğday unu suyla karıştırılıp yoğurulduğunda, bu iki protein suyu tutar ve esnek gluten zincirlerini oluşturmak üzere birbirine bağlanır. Bu proteinlerin unda fazla miktarda bulunması durumunda un, suyu yapısına daha hızlı alır ve güçlü ve esnek bir gluten oluşturur.

GLUTEN DUYARLILIĞI NEDİR?

Gluten duyarlılığı, çölyak hastalığı olmayan fakat yine de gluteni tolere edemeyenler için kullanılır. Gluten içeren yemekler tükettikten sonra, gluten duyarlılığı olan insanlar genelde mide ve bağırsaklarında çölyak hastalığı belirtileri gösterse de, bağırsakları zarar görmez. Birçok insanda, gluten tamamen kırılamaz, sindirilemez ve rahatsızlık yaratır. Çölyak hastalarında ise, kırılamayan gluten problemler yaratır ve bağırsakları zedeler. Gluten duyarlılığı ve çölyak hastalığı arasındaki farkı herkesin anlaması gerekir, çünkü bu konudaki yanlış teşhis oranı çok yüksektir. Gluten duyarlılığını teşhis eden bir test henüz bulunmamıştır. Teşhis sadece eliminasyon yöntemiyle yapılmaktadır: buğday alerjisi ve çölyak hastalığı test edilerek seçenekler arasından elenir ve hasta gluten içermeyen bir diyete olumlu cevap veriyor ise, gluten duyarlılığı teşhisi konur.

ÜLKEMİZDE ÇÖLYAK YA DA GLUTEN DUYARLILIĞI TANI ORANLARI NEDİR?

Beyaz ırkta, özellikle çocukluk çağında, görülme sıklığı son verilere göre, 1/300 ile 1/80 arasında değişmektedir

ÜLKEMİZDE ÇÖLYAK YA DA GLUTEN DUYARLILIĞI TOPLUM TARAFINDAN BİLİNİYOR MU?

Son dönemlerde yapılan farkındalık çalışmaları teşhis konulma aşamalarında hekimlerin ve toplumun dikkatini çekse de henüz yeterli değildir. Bu konuda özellikle doktorlara büyük görev düşmektedir. Toplumda bilinç oluşturulması da son derece önemlidir.

ÇÖLYAK YA DA GLUTEN DUYARLILIĞI KONUSUNDA TOPLUM BİLİNCİNİ ARTTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER?

Özellikle her branştan hekimin hastalığın kronik olmayan belirtileri konusunda bilgili olması önemlidir. Hazırlanacak kamu spotları ve uyarılarla son derece basit görülen rahatsızlıkların bile temelinde çölyak hastalığının yer alabileceği bilgisi topluma verilmelidir. Yerel yönetimlerinde katkısıyla bilgilendirici seminerler düzenlenmelidir. Özellikle okul çağındaki çocuklar dikkatle takip edilmeli, tarama testleriyle erken teşhis konusu dikkate alınmalıdır.

TOPLUM BİLİNCİNİN ARTTIRILMASININ ÖNEMİ NEDİR?

Eğer bilinç arttırılırsa teşhis daha kolay konulabilir. Tedavisi uzun yıllar sürecek ya da kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyecek ciddi hastalıkların önüne geçilebilir. Teşhis alan ve toplum içinde sosyal hayatı yaşayan kişilerin sorunlarına karşı duyarlılık oluşabilir.

GLUTEN DUYARLILIĞI TEŞHİSİ SONRASI YAPILMASI GEREKENLER?

Tıpkı çölyak teşhisi alan kişiler gibi yüzde yüz glütensiz beslenme düzenine geçilmelidir. Doktor ve diyetisyen kontrolünde diyet takip edilmelidir. 4 hafta boyunca glutenli gıda yemeyi tamamen kesip kendinizi bu süre içinde daha iyi hissediyor iseniz büyük bir olasılıkla glüten hassasiyetiniz var demektir. Bazıları için %100 glutensiz beslenme yetersiz kalabilir. Uzun yıllar hasar gören bağırsak florasının düzelmesi zaman alabilmektedir. Belirli şüpheleriniz varsa glüteni hayatınızdan çıkarın. Gluten yemeği keserek bir şey kaybetmiş olmayacaksınız. Aksine yaşamınızı ya da çok sevdiğiniz birinin sağlıklı ve enerjik yaşamını korumuş olacaksınız.

ÇÖLYAK TEŞHİSİ SONRASI YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

Çölyak teşhisi aldıktan sonra, yüzde yüz GLUTENSİZ beslenme düzenine geçilmelidir. Gluten kozmetikten, ilaçlara ve diş macunundan sakıza kadar her maddenin içinde kıvam arttırıcı olarak kullanıldığı için dikkatli etiket okuma alışkanlığı geliştirilmeli. Yalnızca glütensiz onayı alınan ürünler kullanılmalıdır.

GLUTENSİZ BESLENME NEDİR?

Glutensiz beslenmeye geçmek hayat şeklini değiştirmek başlangıçta kolay değildir. Her yeni şey gibi alışmak için zaman gerekir. Başta bu beslenmenin kısıtlamalarından dolayı mahrumiyet hissedebilirsiniz. Ancak moral bozukluğu yaşamadan alternatif yiyeceklere odaklanın. Glutensiz ekmek ve makarna gibi ne kadar çok ürün olduğunu fark edince ve bunların aynı zamanda lezzetli olduğunu görünce zamanla bu yaşam tarzına alışacaksınız. Glutensiz beslenmeye başlıyorsanız sorularınıza yanıt verebilecek ve sağlıklı, dengeli beslenirken glutenden nasıl kaçınabileceğinize dair tavsiye verebilecek bir diyetisyene danışmanız iyi olacaktır.

GLUTENSİZ BESLENMENİN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Buğday, arpa, yulaf, çavdar ve bunları içeren gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir. - Mısır, pirinç, patates, soya fasulyesi yenilebilir. - Gıdaların içerikleri ve ürün etiketleri çok dikkatli okunmalıdır. - Özellikle ilaçlar doktora ya da üreticisine danışılmadan kullanılmamalıdır. - Teşhis aldıktan sonra yaklaşık 2 ay kadar süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Daha sonra bunlar tek tek denenerek diyete dâhil edilebilir. Keçi sütü ve ürünlerinde sakınca yoktur. - Mutfakta glütenle temas, çapraz bulaşma olmamalıdır. Gluten içeren ve içermeyen gıdalar ayrı yerlerde saklanmalıdır. Un tozu uçucu olduğundan, aynı fırında pişirilmeden önce mutlaka temizlenmelidir. - Teflon, tahta kaşık gibi mutfak aletleri temizlenseler dahi gözeneklerinde gluten kalıntıları kalabilme riski olduğundan, ayrılmalıdır. - Hazır salça, konserve, hazır çorba, soslar, tuz ot gibi gıdalarda gluten katkı maddesi olarak kullanıldığından, bunlar tüketilmemelidir. - Sirke, çikolata, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce üreticisine danışılmalıdır. - Kozmetikler, şampuanlar ve ev temizleyici maddelerde buluna glutenin ağıza kaçma riski taşıdığından, bu malzemelerin glutensiz olanları seçilmelidir. Bazı makyaj malzemeleri, kremler de hassas çölyaklara dokunabilmektedir.

NORMAL BESLENEN SAĞLIKLI BİREYLERİN GLUTENSİZ BESLENMESİ SORUN YARATIR MI?

Buğdayın yapay evrimi sonrası glütensiz beslenme önemli ölçüde yayılmaya başlamıştır. Konu son derece hassastır. Bir moda yada trend gözüyle bakılmamaktadır. Dolayısıyla normal beslenen kişilerinde glütensiz beslenmeleri herhangi bir sorun yaratmaz. Glutensiz beslenme dönemsel ya da kilo verme amaçlı bir heves değil, sağlığı korumak ve yaşam kalitesini yükseltmek için yapılan bilinçli bir tercih olabilir.

GLUTENSİZ BESLENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NEDİR?

Glüteni hayatınızdan çıkardığınızda yerine neyi yerleştirdiğiniz önem kazanıyor. Tahıl, baklagil, sebze, meyve, ızgara et, tavuk, balık tüketirseniz doğru bir beslenme olur. Ancak sadece glütensiz hamur işleriyle beslenir, glütensiz onaylı diye sıklıkla bisküvi çikolata tüketirseniz, içerisindeki nişasta ve şekerin fazla olması sebebiyle zamanla diyabet hastalığı da ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kilo problemi yaşanabilir. Bundan dolayıdır ki glütensiz diyeti de bilinçli yapmak gerekir.

EVDE GLUTENSİZ BESİN HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?

Glutensiz besin hazırlarken en önemli kural aynı ortamda çapraz bulaşmaya sebebiyet verebilecek glutenli ürünlerin ya da onlarla temas eden malzemelerin kullanımıdır.

EV DIŞINDA GLUTENSİZ BESLENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?

Sosyal hayatın büyük bir bölümü ev dışında olduğundan özellikle glütensiz beslenmek zorunda kalan kişilerin karşısına ciddi engeller çıkmaktadır. Ev dışında ancak glütensiz onay verilen restoranlarda, ya da ürün içeriklerini açıklayan ve konu hakkında bilgi sahibi olunan mekânlarda tüketim yapılabilir. Bunun içinde mutfak yöneticilerine, gıda denetimcilerine, aşçılara ve tüketicilere bilincin oluşturulabilmesi için önemli görevler düşüyor. Çay kaşığının sekizde biri kadar bile glütenin bazı kişilerde çamaşır suyu içmiş etkisi yaratabileceği düşünülürse konunun ciddiyeti daha da önem kazanacaktır. O günkü menüde yer alan çorbanın içine bir kaşık un kattığı halde bunun zararını bilmeyen bir mutfak şefinin sadece müşterinin kaprisinden kaynaklı olduğunu sandığı sorusuna “azıcık undan ne zarar gelir” şeklinde düşünerek cevap verirse yaşanacak problemin büyüklüğü tartışılamaz. Bundan dolayıdır ki bilinçlendirme son derece önemlidir. Ayrıca yanında ekmeğini taşıyan kişilere karşı “restoranımaza dışardan yiyecek alınamaz” şeklindeki uyarılar glütensiz beslenme konusu bilindiğinde çölyaklı bireyler üzerinde psikolojik olarak da ciddi rahatlık yaşatır.

OKULDA, HASTAHANEDE, YURTTA ve EV ORTAMI DIŞINDA BESLENMEK ZORUNDA OLAN ÇÖLYAKLI BİREYLERİN YAŞADIĞI SORUNLAR NEDİR?

Toplu yaşamak zorunda kalınan bu tür mekânlarda sorun çok daha büyük boyutlarda olabilmektedir. Tabldot usulü hazırlanan yerlerde ürünlerin glütensiz hazırlanabilmesi ciddi sıkıntı yaratabilir. Aileler kendi çözümlerini yaratmak için ciddi çabalar sarfetmektedir. Ancak bu konuda sorunların aşılabilmesi için çözüm önerileri getirilmeli ve uygulamaya geçilebilmelidir.

Üye Giriş Paneli
E-posta:
Şifre:
Şifremi unutum

Engelli Raporu ile erken emekli olma şartları nelerdir.....

İçimizden biri, 16 yaşındaki çölyaklı Atlas tecrübelerini paylaşıyor.....

Çölyak ve Metabolizma ödemeleri dahil SGK tarafından yapılan ödemeler.....

Sağlık Bakanlığının vermiş olduğu Çölyak ve Metabolizma ödemeleri.....

Çölyak Hastalığı tedavisinde aşı çalışmalarında gelinen son durum,...

Çölyak Teşhisi alan askerlik çağındaki çölyaklı gençlerin muafiyet.....

Pirinç yerine diyetisyenimiz önerisiyle karnabahar kullanmaya ne.....

Çölyaklılar kan verebilir mi ? Soruyu Türk Kızılayı’na sorduk. Bu.....