DİKKAT !

GLUTENSİZ HAYAT DERNEĞİ,

YÖNETİM KURULUNDAN..

Değerli Üyemiz,

Alınan son tedbirler nedeniyle daha önce duyurusunu yapmış olduğumuz Genel Kurul toplantımız ertelenmiştir.

Glutensiz Hayat Derneği’nin Olağan Genel Kurul toplantısı 17.06.2021 tarihinde, İçişleri Bakanlığı’nın  Covid 19 tedbirleri doğrultusunda ( Sivil toplum kuruluşlarının, yüksek risk grubunda bulunan ilimizde , kişi başına 8 m2. alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere ) saat 18:00 da Yalı mah. Turgut Özal Bulv. Sahil Yolu No:193/1 adresinde ( dernek merkezimizde) aşağıdaki gündemle yapılacaktır.
İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamazsa 2.toplantı 24.06.2021 tarihinde saat 19:00 da Yalı mah. Turgut Özal Bulv. Sahil Yolu No:193/1 adresinde ( dernek merkezimizde)ekte ki  gündemle ekseriyete bakılmaksızın yapılacaktır.

Sağlıklı günler dileklerimizle,

Saygılarımızla,

Glutensiz Hayat Derneği Yönetimi

Tel: 0 544 626 18 00

www.glutensizhayatdernegi.org

Gündem:

2) Divan başkanı ve heyetinin seçimi, saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması,

3) Yönetim kurulu faaliyet raporu, denetim kurulu raporunun okunması,

4) Raporların ayrı ayrı ibrası,

5) Tahmini bütçenin okunması ve onaylanması,

6) Fasıllar arası aktarma yapma yetkisinin yönetim kuruluna verilmesi,

7) Yeni yönetim kurulu asil ve yedek, yeni denetleme kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi,

8) Dilek ve temenniler,

9) Kapanış.

OLAĞAN GENEL KURUL İLANI,

GLUTENSİZ HAYAT DERNEĞİ,

YÖNETİM KURULUNDAN..

Değerli Üyemiz,

Glutensiz Hayat Derneği’nin Olağan Genel Kurul toplantısı 03.04.2021 tarihinde, İçişleri Bakanlığı’nın  Covid 19 tedbirleri doğrultusunda ( Sivil toplum kuruluşlarının, yüksek risk grubunda bulunan ilimizde , kişi başına 8 m2. alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere ) saat 16:00 da Yalı mah. Turgut Özal Bulv. Sahil Yolu No:193/1 adresinde ( dernek merkezimizde) aşağıdaki gündemle yapılacaktır.
İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamazsa 2.toplantı 10.04.2021 tarihinde saat 16:00 da Yalı mah. Turgut Özal Bulv. Sahil Yolu No:193/1 adresinde ( dernek merkezimizde)ekte ki  gündemle ekseriyete bakılmaksızın yapılacaktır.

Sağlıklı günler dileklerimizle,

Saygılarımızla,

Glutensiz Hayat Derneği Yönetimi

Tel: 0 544 626 18 00

www.glutensizhayatdernegi.org

Gündem:

3) Yönetim kurulu faaliyet raporu, denetim kurulu raporunun okunması,

4) Raporların ayrı ayrı ibrası,

5) Tahmini bütçenin okunması ve onaylanması,

6) Fasıllar arası aktarma yapma yetkisinin yönetim kuruluna verilmesi,

8) Dilek ve temenniler,

9) Kapanış.

Glutensiz Hayat Derneği’nin Olağanüstü Genel Kurul toplantısı 17.11.2019 tarihinde saat 14:00 da Yalı mah. Turgut Özal Bulv. Sahil Yolu No:193 adresinde aşağıdaki gündemle yapılacaktır.

Çoğunluk sağlanamadığı takdirde 2.toplantı 24.11.2019 tarihinde aynı adres aynı saat ve ayn gündem maddeleri görüşülmek üzere ekseriyete bakılmaksızın yapılmasına karar verilmiştir

GÜNDEM

1. Açılış ve yoklama,
  2. Divan başkanı ve heyetinin seçimi, saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması,
  3. Yönetim kurulu faaliyet raporu, denetim kurulu raporunun okunması,
  4. Raporların ayrı ayrı ibrası,
  5. Tahmini bütçenin okunması ve onaylanması,
  6. Fasıllar arası aktarma yapma yetkisinin yönetim kuruluna verilmesi,
  7. Yeni yönetim kurulu asil ve yedek, yeni denetleme kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi,
  8. Dilek ve temenniler
  9. Kapanış

Glutensiz Hayat Derneği’nin Olağanüstü Genel Kurul toplantısı, 17.11.2019 tarihinde saat 14:00 da Yalı mah. Turgut Özal Bulv. Sahil Yolu No:193 adresinde yeterli çoğunluk sağlanamadığı için,  2.toplantı 24.11.2019 tarihinde aynı adres aynı saat ve aynı gündem maddeleri görüşülmek üzere ekseriyete bakılmaksızın yapılacaktır.

GÜNDEM

1. Açılış ve yoklama,
  3. Yönetim kurulu faaliyet raporu, denetim kurulu raporunun okunması,
  4. Raporların ayrı ayrı ibrası,
  5. Tahmini bütçenin okunması ve onaylanması,
  6. Fasıllar arası aktarma yapma yetkisinin yönetim kuruluna verilmesi,
  8. Dilek ve temenniler
  9. Kapanış

Akut enfeksiyonlara karşı beslenme önerileri...

BESLENME ÖNERİLERİ

Çölyaklı bireyler glutensiz diyetlerine uyum gösteriyorlarsa, başka bir kronik hastalıkları (diyabet, hipertansiyon, KOAH gibi) yoksa ve bağışıklık sistemini baskılayıcı steroid-kortizon- etken maddeli ilaç kullanmıyorlarsa enfeksiyonlara yakalanma riskinde diğer bireylere oranla bir artış belirtilmemiştir.

Bağışıklık sistemine yönelik beslenmede önerilen su tüketimini arttırmak, sebze ve meyvelerden zengin, renkli beslenmektir. Yeşil çay, adaçayı, kuşburnu, ekinezya çayları (bitki çayları gebelik durumunda önerilmez) tüketilebilir.Öğünlerde mevsim sebzesi olarak ıspanak, pazı, kereviz, brokoli, pırasa, karnabahar yemekleri ile kırmızı pancar, havuç, turp, yer elması, mevsim yeşillikleri eklenebilir. Bu sebzeler aynı zamanda lifli sebzeler olup diyare(ishal) veya hazımsızlık problemi yaşayan çölyaklılar kendilerinde en az sorun yaratan sebzeleri iyice pişirerek veya sebze çorbalarını yaparak tüketebilir.

Fiziksel aktivitenin en aza indiği bu günlerde kaçınılması gereken şekerli ve yüksek yağlı glutensiz hamur işlerinin tüketimidir. Glutensiz hamur işleri yerineet/balık/tavuk/hindi/yumurta ile yapılmış sebze yemeklerine veya kurubaklagil yemeklerine yer vermek en doğru tercih olacaktır.

Laktoz veya süt ürünlerine intoleransı olmayan çölyaklılarkefir ve ev yapımı yoğurt tüketebilirken, tüketemeyenler ev yapımı lahana, diğer sebze turşularını veya sirkeyi beslenmelerine ekleyebilirler.

Vitamin-Mineraller

Hastalığa yakalanmamış bireyler için önerilebilecek en güvenilir vitamin ve mineraller C ve D vitamini ile çinko mineralidir. Tahlil sonuçlarında D vitamini eksikliği olanlar doktor önerisiyle D vitamini kullanımına devam edebilir.

C vitamininin fazlası idrarla atılmaktadır önerilen her zaman doğal besinlerden alınmasıdır. Ancak eğer bu sağlanamıyorsa uzman görüşüyle günlük önerilen miktarda C vitamini takviyesi alınabilir. C vitamini sebze ve meyvelerde bulunur.Meyve, içerdiği doğal şeker ve kalori durumundan dolayıgünde 2 porsiyonu geçilmemesi önerilir. Ev yapımı dahi olsa meyve suyu tüketilmemelidir. Sebzeler, meyvelerden daha fazla C vitamini içermektedir. Biber, maydonoz, dereotu, brokoli, brüksel lahanası, karalahananın C vitamini içeriğikivi, ananas ve portakaldan daha yüksektir.

Çinko bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Balık, kabak çekirdeği, yeşil mercimek, susam ve tahin çinko içeren besinlerdir. Magnezyum eksikliği, kabızlık yaşayan çölyaklılarda görülebilir ve beslenmede çiğ fındık, ceviz, kabak çekirdeği gibi yağlı tohumlara yer verilmesi önerilir.

Antioksidan değeri yüksek gıdaların başında baharatlar gelmektedir. Sumak, karanfil, zerdeçal, zencefil sağlıklı beslenmede önerilir. Ancak yeni koronavirüs Covid-19 henüz çok yeni bir hastalık durumu olup besinlerin de hastalıktaki yeri henüz kesinlik kazanmamıştır. Bu hastalıkta bitki türlerinin etkileri tartışmalıdır. Hastalığa yakalanmamış bireylerde aşırıya kaçmadan yemeklerde veya çaylarda kullanılabilir. Tüm bu sayılan besinler çölyaklılar için her koşulda glutensiz olmalıdır.

Meyve- Sebzelerin Hijyeni: Besinlerden virüs bulaşımıolmadığı belirtilmektedir. Ancak bireylerin teması durumundan dolayı en güvenilir yöntem kabuklu meyve-sebzeleri kabuksuz halde tüketmektir. Soyulamayanları ise diş fırçası ile fırçalamak ve 60 derecenin üstündeki suda 10-20sn bekletmek bulaş riskini azaltacaktır. Sirke, karbonatın bakteri ve parazitlere etkisi varken virüslere etki etmemektedir. Genel temizlik açısından kullanılabilir. Ayrıca aromaterapi yağlarından Okaliptüs yağı ve nane yağı antiviral özelliğinden dolayı derin bir kaba su,  2 damla kadar bu yağlardan ve sebzeler eklenip bekletilir, en son durulanır.

Kaynak: Khaerunnisa, S., Kurniawan, H., Awaluddin, R., Suhartati, S., & Soetjipto, S. (2020). Potential Inhibitor of COVID-19 Main Protease (Mpro) From Several MedicinalPlant Compounds by Molecular Docking Study.

Uzm. Dyt. Yeşim ÖZTEKİN

3.236.118.7